Поплин – предпочитана материя за нашата спалня

Posted by

За тези, които не знаят, поплинът е естествена тъкан, направена от 100% чист памук. Има плътна, но в същото време, мека текстура. Специално сплетените нишки, чийто метод е разработен още през Средновековието във Франция, позволяват да се радваме на мека тъкан от хубави сплитъци, с лек повърхностен релеф. Ефект, който се дължи на различните по дебелина нишки. Спалното бельо от поплин е не само плътно и меко, но и със своеобразен блясък.

То не изисква особени грижи. Тази материя се пере и при 30 градуса, не изисква гладене. Особено леки, завивките пропускат въздух и почти не се мачкат. Най-главните предимство на поплина са неговите качествени характеристики: якост и плътност.

Спалното бельо от поплин има редица предимства. То запазва своята форма и цвят, има приятна при допир повърхност, запазва топлината добре, абсорбира влагата и позволява на тялото да диша. Безспорни качества, осигуряващи необходимия през нощта комфорт за почивка и възстановяване след динамичния ден.

Освен това, комплектите не изискват специални грижи. Може да се перат при температура от 30 до 60 градуса и да се гладят при температура до 110 градуса. Материята не предизвиква алергии и отговаря на всички видове европейски екологични стандарти. И при всичките свои експлоатационни качества, тя съвсем не е скъпа. Много често освен обичайната тъкан, се предлага и спално бельо от поплин с 3D ефект, който се постига чрез специална диагонална сплитка на материала.

Сред огромното разнообразие от материали на днешния пазар, поплинът намира все по-широко приложение. Първоначално е изработван от вълна и коприна, но след време се използва изцяло памук. Днес се внася предимно от Китай, Пакистан и Индия. По своите качествени характеристики е близък до американа, но е по-мек и гладък. Има отличителен благороден блясък, напомнящ сатен. Спалните комплекти от поплин изглеждат хармонично във всякаква цветова схема – многоцветен, равномерно оцветен, бял или на щампи. Използва се не само в спалнята, но и за изработка на ежедневни облекла, униформи, спортни облекла. Материята е идеална за всякакви дейности, свързани с физическа активност. Намира приложение и при направа на тапицерии и дамаски за мебели в дома и офиса. Не случайно чаршафите от поплин напоследък са толкова популярни. Клиентите все повече обръщат внимание на качествените характеристики на материята, които отговарят на всички изисквания на нашето време.